Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kauza Vejvar.

2. 9. 2013

Na středečním městském zastupitelstvu byla projednávána jedna z nejsledovanějších kauz poslední doby, a to odvolání Ing. Vejvara z postu místostarosty našeho města. Obecně bylo očekáváno, že funkci složí dobrovolně sám. Nestalo se tak, takže došlo k hlasování o jeho odvolání. Aby bylo zabezpečeno to, že každý zastupitel bude hlasovat dle svého vědomí a svědomí a nikoliv dle stranických direktiv, navrhl jsem , aby hlasování bylo tajné. Dodatečně jsem za to sklidil mnoho nadávek a obvinění. Bylo mi vytýkáno, že jsme byli domluveni, že jsem byl asi podplacen a podobně, což rozhodně odmítám!

Osobně tuto kauzu vnímám ve dvou rovinách:

Jedna rovina je morální a ta říká, že kdo závažným způsobem poruší zákon, neměl by působit ve veřejných funkcích. Zhodnocení této roviny bylo především na Ing. Vejvarovi samém a ten se rozhodl , jak se rozhodl.

Rovina druhá je rovinou lidskou a rovinou krajových zvyklostí. Pro ing. Vejvara by to byl asi velký zásah do  jeho života, neboť jako vysoký funkcionář KSČ za režimu minulého, tak vysoce postavený státní úředník za režimu tohoto, byl zvyklý na určité společenské postavení a tomu odpovídající příjmy a životní úroveň. Z hlediska krajových zvyklostí a morální devastace  naší společnosti lze však na tuto věc nahlížet i takto: Svého přečinu se dopustil mimo pracovní dobu a mimo výkon své funkce v čase osobního volna. Každou chvíli čteme v novinách, jak operoval totálně ožralý doktor, jak paní soudkyně byla tak nalitá, že usnula během přelíčení,  havarovala státní zástupkyně, která pak foukla bratru 3,5 promile, a jak financím tohoto státu vládl věčně ožralý ministr Kalousek. Pro příklady takového chování nemusíme chodit ani nijak daleko. Připomínám proto také jednoho polistopadového starostu našeho města, dejž mu peklo věčnou slávu, který již kolem poledne míval tak naváto, že mu někdy byla i Panská ulice úzká.  V těchto souvislostech zase tento případ až tak moc nevybočuje z obecně vnímaného normálu.

Hlasování dopadlo, jak dopadlo ( i když poněkud jinak, než hovořily jakési neoficiální předběžné počty). Navíc, pokud se případ kvůli své zatím poněkud syrové fázi začne vyvíjet  jiným, než současným směrem, může se hlasování za čas opakovat. Ale v tom případě se již nebudu nijakým způsobem osobně angažovat.

                                                                                  Vlasta Pecka