Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jméno tě lepším neudělá!

6. 10. 2011

Bylo, nebylo, v jednom lese, u dubového pařezu se sešla čtyři zvířata. Tchoř, straka, jezevec a starý kanec. Začal si tchoř naříkat. Když někde něco páchne, hned všichni říkají, že to smrdí, jako tchoř. Přitom já vůbec nesmrdím, jenom vylučuji poněkud méně obvyklý odér. Za všechny moje problémy může jen a jen to moje prokleté jméno! Přidala se straka. Když v lese někdo něco štípne, hned všichni říkají, že krade jako straka. Přitom já jen občas něco přemístím, nebo zprivatizuju. Tím jsem mezi ostatními zvířaty diskriminována a je stím třeba něco udělat! I jezevec přišel se svoji trochou do mlýna. Když se někdo jen povaluje a nechce se mu nic dělat, všichni o něm říkají, že je línej, jako jezevec. Přitom já vůbec nejsem línej, jenom si stále v leže o něčem přemejšlím!!  Postěžoval si i kanec. Když je někdo  špinavej, všichni říkají, že vypadá, jako starý prase! To je strašná diskriminace a to musí jednou provždy skončit!! I shodla se zvířata, že na vině jejich disriminace je jejich jméno, proto si ho musí změnit!!

Začal tchoř. Já tedy nevím, ale viděl jsem lišku, jak se stříkala sprejem od Diora. To by mohlo bejt dobrý. Nechám si tedy říkat Dioran. Zní to velice vznešeně.  Já bych se mohla jmenovat Zlatochvostka, přidala se straka. To zní velmi poeticky. Jak tak pořád přemejšlím, tak jsem asi nejmoudřejší v celým lese, pravil jezevec. Proto bych si mohl říkat třeba Šalamoun lesní. To zní velmi učeně. Přece se na starý kolena nezačnu mejt, pravil polekaně kanec. To si raději nechám říkat třeba Štětináč ztepilý. To taky není špatný.

I stalo se, co se stát muselo. Ostatní zvířata nebrala pochopitelně nová jména na vědomí. To je tedy v tom našem lese pěknej bordel, anarchie a diskriminace, konstatovali tito čtyři výtečníci a šli si stěžovat svému králi lvovi. Ten je vyslechl a pravil: Ty tchoři, tím, že jsi se přejmenoval, přestal jsi snad smrdět, ty strako krást, ty, jezevče, jen líně se povalovat a ty kanče jsi se snad začal umývat? Tím, že si dáte jiné, vznešenější jméno, se lepšími nestanete, pokáral je lev, nakopal je do řitě a vyrazil s nimi dveře.

 

Jaké je poučení z této bajky?

Lump zůstává lumpem, ať se nechá oslovovat sebevznešenějšími jmény, nebo  tituly. Připomínají vám tato čtyři zvířata dohromady nějakého konkrétního tvora, hojně se vyskytujícího v našich krajích? Neopovažte se na to ani pomyslet!!!! Nevládne nám moudrý lev a mohli by jste se se zlou potázat!!!